Gastvrij Onderdak
voor ongedocumenteerde mensen
Gastvrij Onderdak
voor ongedocumenteerde mensen
Hebben ongedocumenteerde mensen recht op gezondheidszorg?
Ongedocumenteerde mensen hebben recht op medisch noodzakelijke zorg, maar kunnen zich niet verzekeren. Wat ‘medisch noodza- kelijke zorg’ is, wordt door de behandelaar bepaald en kan alles zijn wat bij verzekerden in het basispakket verzekerd is.
Het Centraal Administratiekantoor (CAK) voert de ‘Regeling Onverzekerbare Vreemdelingen’ (ROV) uit. Alle huisartsen kunnen een beroep op de ROV doen en hun kosten grotendeels bij het CAK declareren. In elke regio is een ziekenhuis dat met het CAK een contract heeft. Ziekenhuizen met een contract kunnen daar hun kosten declareren. In Haarlem hebben de Spaarne Gasthuizen een dergelijk contract met het CAK.
Uw gast kan ook terecht op de spreekuren van de GGD bij Stem in de Stad (iedere dinsdag en donderdag van 11.00 -13.00 uur). Op het donderdag-spreekuur is ook een huisarts aanwezig. Via de mede- werkers van de Aanloop van Stem in de Stad kunnen afspraken voor gratis tandartszorg worden gemaakt.
Hebben ongedocumenteerde kinderen recht op onderwijs?
Alle kinderen van 5 tot 18 jaar hebben in Nederland recht op onder- wijs. Dat geldt ook voor ongedocumenteerde kinderen die niet recht- matig in Nederland zijn. Een opleiding die begonnen is vóór het kind 18 jaar wordt mag worden afgemaakt. Maar dit betekent niet dat een kind in Nederland mag blijven om de opleiding af te maken.
Bijna ieder mens is op andere mensen betrokken en verlangt naar het goede leven, een goed leven voor iedereen. Kijken we door de ogen van anderen naar de wereld om ons heen
dan zien we dat lang niet iedereen de kans krijgt aan dat verlangen vorm te geven. Soms kunnen we iemand daarbij op weg helpen. Bijvoorbeeld door een tijdje een mens zonder verblijfsvergunning (een zgn. ‘ongedocumenteerde’) in huis op te vangen.
IEMAND WACHT OP OPVANG
IEMAND WERKT AAN TERUGKEER
IEMAND WERKT AAN LEGAAL VERBLIJF
MAAR HEEFT GEEN ONDERDAK.
Heeft u een kamer in uw huis of een ruimte bij uw huis voor twee weken tot drie maanden beschikbaar voor een man of vrouw zon- der verblijfsvergunning? Laat het ons weten!
Heeft u een ruimte buiten Haarlem vrij? Ook dan horen wij dat graag.
Geïnteresseerd?
Neem contact op met:
STEM IN DE STAD – Programma Ongedocumenteerden Nieuwe Groenmarkt 22, 2011 TW Haarlem
t: 023 534 28 91 / 06 21 21 27 43
e: info@stemindestad.nl
Hoe gaat het in zijn werk?
Stem in de Stad zoekt tijdelijk onderdak voor mensen zonder ver- blijfsvergunning. Mensen die wij kennen. Zij hebben een eigen, vaste en ervaren begeleider waar u op kunt rekenen. Het is goed dat u als gastheer/gastvrouw naast iemand wilt staan en dat de ontmoetin- gen niet vooral hoeven te gaan over het krijgen van een verblijfsver- gunning of over andere problemen. Daar is de begeleider voor.
Met de man of vrouw die u onderdak biedt worden van te voren afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld over huisregels, de duur van het verblijf of over (wel of niet) samen eten.
Uw gast krijgt voldoende voedselbonnen om zelf boodschappen te kunnen doen. Bovendien is hij of zij ook aangesloten bij een van de voedselbanken in Haarlem en worden driemaal per week warme maaltijden door Stem in de Stad verstrekt. Het is fijn als hij of zij zelf iets kan koken.
Als u ons belt, mailt of appt maken wij een afspraak bij u thuis. We spreken het bieden van onderdak door en bekijken uw vrije kamer. Op een later moment maken wij een afspraak om een mogelijke gast en haar of zijn begeleider aan u voor te stellen. We spreken de maximale duur van het onderdak en de vorm van de begeleiding af.
Mag ik opvang aan een ongedocumenteerde bieden?
Hulp zonder winstoogmerk bieden aan mensen zonder verblijfsver- gunning is niet strafbaar. Alleen hulp aan mensen die ongewenst verklaard zijn is dat wel.
Onderdak bieden aan een persoon zonder rechtmatig verblijf is niet strafbaar, maar moet eigenlijk wel bij de politie worden gemeld (art. 4.40 Vreemdelingenbesluit). Hier staat, als bij herhaling niet gemeld wordt, een boete van 250,- euro op. Deze boete wordt zelden opge- legd. Mocht deze boete tegen onze verwachting in verschuldigd zijn dan staat Stem in de Stad garant voor de betaling.
In de meeste gevallen wordt niet ontdekt dat iemand zonder ver- blijfsvergunning tijdelijk door burgers wordt opgevangen. Een per- soon zonder verblijfsvergunning kan zich niet inschrijven bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP) en is daardoor vrij- wel onzichtbaar in de overheidssystemen. Problemen ontstaan pas als er ‘geklikt’ wordt en de politie op de stoep staat om te controle- ren wie zich in uw huis bevindt. De politie kan dan zonder ‘mach- tiging tot binnentreden’ naar binnen gaan en uw gast meenemen.
Wat moet ik nog meer weten?
Kan ik problemen krijgen met mijn verhuurder?
Dat is afhankelijk van het huurcontract. Illegale inwoning mag niet, maar bijna altijd mag men wel mensen laten logeren. Hoe lang dit mag is afhankelijk van het huurcontract. Meestal een maand. Het maakt hierbij niet uit of de gast rechtmatig of niet-rechtmatig in Nederland is.
Kan ik problemen krijgen met mijn toeslagen?
Als er iemand in huis woont die niet rechtmatig in Nederland is, heeft geen van de bewoners op dat adres recht op een toeslag. Het recht op kinderbijslag blijft in stand.
Kan ik problemen krijgen met mijn bijstandsuitkering?
Als u van de gemeente bijstand ontvangt kunt u op uw uitke- ring gekort worden als de gemeente uw gast als ‘medebewoner’ beschouwt. Het maakt hierbij niet uit of de medebewoner recht- matig of onrechtmatig in Nederland is. Het is de vraag wanneer ‘logeren’ ‘inwoning’ wordt. Dat is het geval als het centrum van het dagelijks leven van uw gast zich in uw woning bevindt.