BLIJF HET KRANTJE KOPEN!

STRAATJOURNAAL BESTAAT 25 JAAR

BLIJF HET KRANTJE KOPEN! STRAATJOURNAAL BESTAAT 25 JAAR

Haarlem 10 November 2021

Met een prachtige jubileumnummer en een uitgave van een kloeke dichtbundel viert de buurman van Stem, het Straatjournaal, zijn 25-jarige bestaan. Van die 25 jaar is Anthonie Vermeer al 21 jaar betrokken bij het Straatjournaal, aanvankelijk als journalist, hoofdredacteur en bestuurslid van de gelijknamige stichting en nu als projectcoördinator. Vermeer is er trots op dat het Straatjournaal al 25 jaar zonder subsidies draait.  Maar Vermeer vreest wel dat hij in de toekomst aanspraak moet maken op diverse fondsen om het Straatjournaal levend te houden. 

De krant, met goede en relevante artikelen over diverse onderwerpen, verschijnt maandelijks en is verkrijgbaar in vrijwel heel Noordwest Nederland. De verkopers bieden de krant aan voor € 2,50 waarvan € 1,20 voor hen is. ”Blijf het krantje kopen en geef geen aalmoes”, benadrukt Vermeer. Het hele project wordt volgens hem om zeep geholpen wanneer de kopers de verkopers degraderen tot bedelaars. Met de verkoop van de krant maken de verkopers stappen in hun leven en kunnen van het geld de voor hen noodzakelijke spullen aanschaffen, zoals een fiets of een mobieltje.

Een venster op de wereld
Een misverstand dat Vermeer graag uit de wereld wil helpen is dat het Straatjournaal uitsluitend wordt verkocht door daklozen. Bij de start van 25 jaar geleden waren de verkopers inderdaad dakloze medeburgers maar de groep verkopers is getransformeerd naar ex-daklozen die begeleid wonen, statushouders, ongedocumenteerden en mensen die een sociale structuur missen. Het Straatjournaal huurt de zolderverdieping op de Nieuwe Groenmarkt van Stem in de Stad. De twee organisaties zijn twee aparte stichtingen en helpen elkaar waar nodig is. 

Vermeer, die zijn carrière startte bij onder andere Viva en Panorama, heeft na 21 jaar nog steeds veel voldoening van zijn werk. ”Waar wil ik mijn pen voor inzetten? ”, vroeg hij zich als jonge journalist af en raakte op een gegeven moment uitgekeken op de mainstream journalistiek. Het sociale engagement borrelde en bij het Straatjournaal zag hij het venster op de wereld. Toch benadrukte Vermeer in zijn jubileumspeech dat hij liever niet het 50-jarig bestaan van het Straatjournaal wil vieren. Hij hoopt dat dan voorzieningen zoals het Straatjournaal niet meer nodig zijn. De tijd zal het leren.

0
    0
    Winkelmand
    Jouw mandje is leegTerug naar winkel