Dichtbij mensen zijn, vooral bij mensen in nood

Nieuws

Stem in de Stad heeft altijd wel iets bijzonders te melden, soms een activiteit op de Nieuwe Groenmarkt, een speciaal diner of een lezing. Vaak staan er berichten in de media waar wij mee te maken hebben en in het Haarlems Nieuwsblad schrijven onze medewerkers tweewekelijks een column over het wel en wee van Stem in de Stad. Wil je op de hoogte blijven? Kijk dan op deze pagina, schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief en volg ons ook op Facebook of LinkedIn.
Als je Stem in de Stad wilt steunen, klik dan hier.

Facebook

NIEUWS

Sylvia Plas – managementassistent

Management assistent Sylvia Plas moet lachen wanneer ze bovenstaande uitspraak citeert van Albert Einstein. Want haar ontmoeting met Stem in de Stad was volgens haar niet zo toevallig. Sylvia bezocht Haarlem, een stad die zij niet zo goed kende, en wilde een kaarsje aansteken voor haar net overleden moeder. Bij toeval kwam zij terecht in de Groenmarktkerk en werd gegrepen door de fijne sfeer van de dienst die net gaande was. Na afloop liep zij langs Stem en zag de oproep voor vrijwilligers.

Lees meer >

Nieuwe voorzitter Stem in de Stad

Oud directeur Goede Doelen Nederland (GDN) Gosse Bosma volgt Paul Beerkens op als voorzitter van de Stichting Stem in de Stad, de ontmoetingsplek voor Haarlemmers die door allerlei omstandigheden in moeilijkheden zijn geraakt. Gosse Bosma ziet de komende jaren de vraag naar hulp, zoals Stem deze biedt, toenemen, enerzijds door toenemende vraag, anderzijds door de tekorten in de bestaande voorzieningen.

Lees meer >

Mini-symposium Stem in de Stad

Op 13 september organiseerde Stem in de Stad een mini-symposium met het thema ‘Luisteren naar ongehoorde stemmen – over de waarde van vriendelijkheid’. Alle bij Stem in de Stad betrokken bestuurders, fondsen en kerken waren samen met ons te gast in de prachtige Gravenzaal van het Stadhuis van Haarlem. De middag werd geopend door burgemeester Jos Wienen die mooie woorden sprak over de rol van Stem in de Stad voor Haarlem, als betrokken en betrouwbare maar wanneer nodig ook schurende en eerlijke organisatie.

Lees meer >

Hoopvol naar buiten na Jurjen Beumerlezing

“Ik beloof je mee te nemen naar het licht, maar we beginnen in het donker.” Zo begint theoloog Rikko Voorberg zijn Jurjen Beumerlezing in een volle Waalse kerk. Want, zo is de gedachte: het is juist in het duister waar misschien wel het zinnigste licht begint. We zitten in de Waalse kerk voor de tweede Jurjen Beumerlezing, een initiatief van Stadsklooster, de Antonius Gemeenschap en Stem in de Stad in de gedachte van de oprichter van Stem.

Lees meer >

Recht uit het hart. Van woede naar hoop

“Wie ben jij eigenlijk?”, werd hem gevraagd toen hij vluchtelingen onderweg in Europa ontmoette zonder dat hij kleding, voedsel of water kwam brengen. ‘Theoloog in het wild’ Rikko Voorberg ontdekte middenin situaties die gestempeld zijn door politiek, economisch of sociaal onrecht hoe belangrijk persoonlijke aandacht voor een ander is. Wat is de overeenkomst tussen mensen die de A12 blokkeren, mensen die uit protest tentjes neerzetten in Ter Apel en mensen die naar Lesbos vertrekken om vluchtelingen te helpen met elkaar? Frustratie over onrecht, zegt Rikko Voorberg. Frustratie en woede over onrecht zijn misschien wel de grootste drijfveren van activisme en protest.

Lees meer >

Haarlemse bands halen 10.000 euro op voor Stem in de Stad

Op zondag 10 september speelden Chef’Special, Sue The Night, Jack & The Weatherman, Kuenta, Bagjuice, Bart van Liemt (ex-frontman van The Sheer), DJ Guzz, The Golden Boys en The Irrational Library het Patronaat plat om geld in te zamelen voor Stem in de Stad. Aan het einde van de avond kregen Petra de Vries en Joost van den Bogert van frontman Joshua Nolet van Chef’Special en van Joshua Baumgarten van The Irrational Library (en Stem) een cheque van 10.000 euro overhandigd in het Patronaat. 

Lees meer >

Kies voor ongedocumenteerden! Oproep aan programmacommissie verkiezingen 2023

Samen met ASKV Steunpunt Vluchtelingen, Stichting LOS en 23 andere NGO’s heeft Stem in de Stad een brief geschreven aan de programmabureaus van de politieke partijen. Zij schrijven de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. In de brief gaan we in op het belang van voortzetting van de LVV, de Menselijke Maat, opvang voor ongedocumenteerden met psychische problemen, oplossingen voor staatlozen en alternatieve migratie-routes, bijvoorbeeld voor arbeid. Lees hieronder de brief.

Lees meer >

Stem in de Stad presenteert benefietconcert

Stem in de Stad organiseert op zondag 10 september 2023 een benefietconcert in Patronaat. Tussen 15.00 en 22.00 uur zijn er optredens van eveneens Haarlemse artiesten als Chef’Special, Sue The Night, Jack & The Weatherman, The Irrational Library en meer. De avond heeft als doel om Haarlemmers en met name jonge Haarlemmers er bewust van te maken dat er ook stadgenoten zijn die het minder makkelijk hebben. Alle opbrengsten van het benefietconcert gaan naar Stichting Stem in de Stad. 

Lees meer >

Taal in het Teylers

Mensen met en zonder verblijfspapieren, uitgeprocedeerde asielzoekers, (arbeids-) migranten, nieuwkomers en statushouders: ze zijn allemaal welkom in het Nieuwe Wereldhuis van Stem in de Stad. In taallessen en andere activiteiten ontvangen ze liefdevolle aandacht en begeleiding richting het opbouwen van een eigen netwerk, het vergroten van zelfredzaamheid en het versterken van de veerkracht. 

Lees meer >

Maaike Kooiman - Coördinator Ongedocumenteerden

Ik ben Maaike (25) en sinds de eerste week van maart ben ik begonnen als nieuwe Coördinator Ongedocumenteerden bij Stem in de Stad. Met veel plezier heb ik deze eerste weken gezien wat Stem allemaal doet, en hoe de betrokkenheid van de vrijwilligers deze plek vormgeeft en draagt. Een warme plek om binnen te komen, ook als nieuwe werknemer. 

Lees meer >

In memoriam: Annie van den Bogaardt-Meinders

Iedereen die daar behoefte aan heeft is welkom voor de herdenkingsbijeenkomst in het Aanloopcentrum van Stem in de Stad op donderdag 6 april om 11.30.

Lees meer >

Ex-dakloze EJ en Martine geven elkaar het ja-woord

Vandaag zijn Martine en de ex-dakloze EJ en vaste gasten van het aanloopcentrum van Stichting Stem in de Stad, getrouwd op het stadhuis van Haarlem. 

Lees meer >

Geef de energiecompensatie weg

Diaconie Haarlem heeft een prachtige actie opgezet: Haarlemmers die de energiecompensatie niet nodig hebben, kunnen hun geld geven aan de Diaconie van de protestantse kerken. Een deel van de opbrengst gaat naar Stem in de Stad.

Lees meer >

Stem wordt officiële warme kamer

Sinds kort heeft het Leger des Heils overdag de deuren van meer dan honderd buurthuiskamers geopend, zodat mensen in de koude maanden tóch kunt besparen op je energierekening. Het aanloopcentrum is zo’n plek.

Lees meer >

Kerstactie Stem in de Stad weer van start!

Op 1 november is traditiegetrouw de kerstactie van Stem in de Stad weer van start! De kerstlichtjes met het design van de skyline van Haarlem zijn vanaf nu direct leverbaar. Met de aanschaf van het kerstlichtje steunt u ons werk. Het kerstlichtje is ontworpen door illustrator Eric J. Coolen en bevat ook een toepasselijk gedicht van Bies van Ede.

Lees meer >

Mensenhandel onder de loep

In Nederland worden naar schatting 5.000 tot 7.500 mensen per jaar slachtoffer van mensenhandel. Dat is ontzettend veel. Het is belangrijk hiervan te weten en hoe te handelen, dus onlangs volgden zo’n 15 medewerkers en vrijwilligers van Stem in de Stad een cursus van Rode Kruis/Fairwork. 

Lees meer >

Vrede in het Nieuwe Wereldhuis

Vorige week vond in het kader van de Vredesweek een Les en Lunch in het Nieuwe Wereldhuis plaats. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met het Nieuwe Wereldhuis en Stem in de Stad. Gasten konden aanschuiven tijdens de Nederlandse les. We sloten af met een gezamenlijke lunch waarin gasten met leerlingen konden praten en er was een optreden van Samuel (zang) en Joey (gitaar). Een geslaagde middag! 

Vacature Regelaar "Haarlemmers helpen"

Elke twee weken verschijnt in de zaterdagkrant van het Haarlems Dagblad de rubriek

‘Haarlemmers helpen Haarlemmers’. Daarin heeft een Haarlemmer die wel een steuntje in

de rug kan gebruiken, een vraag of wens. 

Ben jij een spin-in-het-web en houd je van mensen helpen?
Meld je dan aan door een

Mail te sturen naar: info@stemindestad.nl

Kleding en voldoening

In mei organiseerden we samen met de Kledingbank Shelter Haarlem een prachtige mini-kledingbank georganiseerd in het Aanloopcentrum.

Cees Riedijk, vrijwilliger Aanloopcentrum koninklijk onderscheiden

Cees Riedijk heeft samen met zijn vrouw voor hun werk in hun kerk in de Velserbroek en voor Stem in de Stad een koninklijke onderscheiding gekregen. Beide zijn nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Meld je aan voor de eerste Jurjen Beumer Lezing op 11 mei 2022

Veerkracht in onrustige tijden. Een lezing in de geest van onze geestelijk vader Jurjen Beumer. Gehouden door de burgemeester van Haarlem, Jos Wienen. Jos Wienen weet niet alleen burgervader, maar ook als mens hoe het is om te leven in onrust. Hoe behoud je dan je veerkracht?

Suzan Nicolai

Als tiener bezocht de nieuwe coördinator Ongedocumenteerden Suzan Nicolai voor het eerst Stem in de Stad. Haar Armeense grootvader was net zoals Suzan en haar familie, gevlucht uit Iran. Grootvader was uitgeprocedeerd en Suzan, die het Nederlands machtig was, ging samen met hem naar Stem in de Stad om advies te vragen.

Camilo Figueredo

In zijn geboorteland Brazilië werkte de 42-jarige Camilo Figueredo als maatschappelijk werker en stond hij voor de klas. In Nederland gaf hij onder andere, dankzij zijn studie pedagogiek, Nederlandse les voor inburgeraars en was persoonlijk begeleider voor kinderen met autisme.

Update coronamaatregelen per 19 december 2021

Tot en met zondag 2 januari (en evt langer) gelden er ook voor Stem in de Stad strengere maatregelen. De basis is: voor onze meest kwetsbare gasten mogen, willen en kunnen we er zijn met onze ondersteuning. De belangrijkste maatregelen op een rij:

KERSTVIERING OP TWEEDE KERSTDAG GAAT DOOR

Onze ‘Kribbe in de Stad kerstviering’ kan helaas niet uitgezonden worden, daarom vieren we tóch fysiek, met maximaal 50 mensen.
Het zal een korte, aangepaste viering zijn, in de Groenmarktkerk, op zondag 26 december, van 16.00 tot uiterlijk 16.30.

Blijf het krantje kopen! Straatjournaal bestaat 25 jaar

Met een prachtige jubileumnummer en een uitgave van een kloeke dichtbundel viert de buurman van Stem, het Straatjournaal, haar 25 jarige bestaan. Van die 25 jaar is Anthonie Vermeer al 21 jaar betrokken bij het Straatjournaal, aanvankelijk als journalist en eindredacteur, de laatste jaren als bestuurslid van de gelijknamige stichting en projectcoördinator.

Duo expositie bij Stem in de Stad

Stem in de Stad presenteert met trots de kunstwerken en poëtische visies van Geert Rutten en Charles Michel tijdens de Kunstlijn Haarlem van dit jaar. Deze twee kunstenaars vertegenwoordigen de elementen van art brut en de rafelranden van de samenleving en gebruiken kleur, beeld en het abstracte om visie van het canvas te verheffen.

Kerstlichtje Stem in de Stad geeft Haarlemmers steun

Voor de derde keer in haar bestaan brengt Stem in de Stad tijdens de kerstperiode een kerstlichtje op de markt. Met de aanschaf van dit kerstlichtje ondersteunen de kopers het werk van Stem in de Stad. Deze oecumenische stichting is al meer dan 25 jaar een gastvrije ontmoetingsplek voor Haarlemmers die niet altijd gezien en gehoord worden.

Onze buren in het zonnetje

Stem in de Stad heeft buren! Het is misschien gek om zo op te schrijven, maar de Nieuwe Groenmarkt kent meer huisnummers dan alleen 14 (Groenmarktkerk), 22 (Aanloopcentrum) en 24 (Nieuwe Wereldhuis)

EJ vertelt zijn verhaal bij Amsterdamse Poort: ‘Ik ben getraind om te overleven’

Op twaalf locaties in Haarlem zijn momenteel verhalen te beluisteren van Haarlemmers, die de nodige tegenslagen hebben meegemaakt. Hun verhalen zijn te horen tijdens een audiotour die de luisteraars kunnen volgen op hun mobiel dankzij QR-codes op speciale stoeptegels. Alle vertellers vonden hun weg naar Stem in de Stad en dankzij de hulp van vrijwilligers en medewerkers konden velen weer hun leven op de rit krijgen. Het Haarlems Weekblad besteedt maandelijks aandacht aan één van de verhalenvertellers. De derde Haarlemmer die in deze serie zijn verhaal vertelt is EJ (Erik-Jan) .

PASTORAAL - Stemmen in de ochtendzon

Daar liepen ze dan, van de Grote Markt naar het Stedelijk Gymnasium, vier mannen, wandelend in de aarzelende ochtendzon. Zo op het oog een heel normale zaak.

Anita & Joshua van start bij Stem

Stem in de Stad is verheugd met de komst van onze nieuwe medewerkers Joshua Baumgarten en Anita Brouwer. Graag stellen wij ze aan u voor.

Audiotour van Stem in Stad

Doe de audiotour van Stem in de Stad en wandel langs de 12 ‘verhalen’ van kwetsbare Haarlemmers. U kunt de verhalen beluisteren door met de camera van uw smartphone de QR-codes op speciale stoeptegels te scannen. De stoeptegels staan symbool voor plekken waar deze Haarlemmers bijzondere herinneringen aan hebben. De audiotour is officieel geopend door de Haarlemse burgemeester Jos Wienen

Grote opkomst vaccineren – ook zonder papieren

Op 10 juni was Stem in de Stad eenmalig een vaccinatielocatie. Alle bij Stem bekende mensen zonder verblijfsvergunning, paspoort of huisarts mochten desgewenst anoniem het Janssen vaccin komen halen. Wij zijn trots dat we dit kunnen bieden. Ons gaat het minder om de vraag of en hoeveel mensen er worden gevaccineerd.

Joost van den Bogert nieuwe pastoraal manager Stem in de Stad.

Nieuwe managementstructuur Haarlemse Stichting Stem in de Stad

 

Luister naar de verhalen van Haarlemmers


Vanaf  24 april a.s. zijn op twaalf plekken in Haarlem verhalen te beluisteren van Haarlemmers die de nodige tegenslagen hebben meegemaakt. Zij hebben hun verhalen ingesproken voor een speciale audiotour door Haarlem. Luisteraars kunnen de verhalen op hun mobiel horen dankzij QR codes op speciale stoeptegels. De stoeptegels staan symbool voor plekken waar deze Haarlemmers bijzondere herinneringen aan hebben. Om de verhalen te beluisteren is een mobiele telefoon voldoende, een speciale app is niet nodig.

IN DE MEDIA

Column: Stem in de Stad als leefgemeenschap

Rodi.nl – 10 juli 2023
Al een half jaar werk ik als coördinator bij het Aanloopcentrum. Toen ik klein was wilde ik stewardess worden. Op de middelbare school wilde ik het ontwikkelingswerk in als arts, maar voor beta-vakken bleek ik geen talent te hebben. In mijn studietijd in de jaren ’90 was de Pauluskerk in Rotterdam veel in het nieuws. Ik bewonderde dominee Visser die van de kerk ook een opvang maakte voor drugsverslaafden en dak- en thuislozen.

Lees meer >

Het recht heeft om gezien en gehoord te worden

Haarlems Weekblad – 21 november 2022
HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Joshua Baumgarten, coördinator Ontmoeten.

Lees meer >

Warmte, koffie en een goed gesprek

Haarlems Weekblad – 7 november 2022
HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Anita Brouwer, coördinator van het Nieuwe Wereldhuis.

Lees meer >

Een Haarlemmer is heen gegaan

Haarlems Weekblad – 25 oktober 2022
HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Elly Mulder, straatpastor.

Lees meer >

Een warm huis van Aandacht

Haarlems Weekblad – 11 oktober 2022
Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Petra de Vries, zakelijk manager.

Lees meer >

Wees de persoon die het licht vasthoudt

Haarlems Weekblad – 27 septemer 2022
Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Joshua Baumgarten, coördinator Aanloopcentrum.

Lees meer >

De jongen, buurman en tovenaar

Haarlems Weekblad – 13 septemer 2022
Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Camilo Figueiredo, coördinator Aanloopcentrum.
Lees hun column hier

Wereldreis door Nederland

Haarlems Weekblad – 30 augustus 2022
Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Romy en Mira, vrijwilligers ASF.
Lees hun column hier

Wereldreis door Nederland

Haarlems Weekblad – 15 augustus 2022
HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Romy en Mira, vrijwilligers ASF.
Lees hun column hier

Haarlem Sociaal én Culinair

Haarlems Weekblad – 1 augustus 2022
Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Joost van den Bogert, pastoraal manager.
Lees zijn column hier

De rode pet

Haarlems Weekblad – 28 juni 2022
Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Camilo Figueiredo, coördinator Ontmoeten.
Lees zijn column hier

We accepteren de liefde die we denken dat we verdienen

Haarlems Weekblad – 8 februari 2021
Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze week is het woord aan Camilo Figueiredo, coördinator Ontmoeten.
Lees zijn column hier

Vriendschap als crisisbestrijding

Haarlems Weekblad – 11 januari 2021
Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze week is het woord aan Joost van den Bogert, pastoraal manager.
Lees zijn column hier

Winter wonderland in Haarlem

Haarlems Weekblad – 14 december 2021
Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze week is het woord aan Everdien van Duin, vrijwilliger postkamer.
Lees haar column hier

Ode aan de vrijwilligers van Stem in de Stad

Haarlems Weekblad – 30 november 2021
Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze week is het woord aan Anita Brouwer, coördinator Ontmoeten.
Lees haar column hier

Wereldnieuws krijgt een gezicht

Haarlems Weekblad – 16 november 2021
Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze week is het woord aan Joost van den Bogert, pastoraal manager.
Lees zijn column hier

Sommige dagen vergeet je nooit meer

Haarlems Weekblad -2 november 2021
Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze week is het woord aan Elly Mulder, straatpastor.
Lees haar column hier

Met een regel poëzie in gedachte

Haarlems Weekblad -19 oktober 2021
Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze week is het woord aan Joshua Baumgarten, Coördinator Ontmoeten.
Lees zijn column hier

Intens blij met een levensverhaal

Haarlems Weekblad -5 oktober 2021
Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze week is het woord aan Petra de Vries, zakelijk manager.
Lees haar column hier

Van het kastje naar de muur

Haarlems Weekblad -23 september 2021
Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze week is het woord aan Everdien van Duin, zij is vrijwilliger in de postkamer..
Lees haar column hier

Chillen op het strand of stage lopen bij Stem in de Stad?

Haarlems Weekblad -7 september 2021
Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze week is het woord aan Nele Nentwich, stagiair ASF.
Lees haar column hier

Kleine sprankjes van hoop

Haarlems Weekblad -17 augustus 2021
Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze week is het woord aan Anita Brouwer, coördinator Ontmoeten.
Lees haar column hier

Een kaars bij de gedenkzuil

Haarlems Weekblad -17 augustus 2021
Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze week is het woord aan Joost van den Bogert, pastoraal manager.
Lees zijn column hier
0
  0
  Winkelmand
  Jouw mandje is leegTerug naar winkel

  Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruikersvriendelijker. Lees meer over cookies

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten