Stem in de Stad

Column Stem in de Stad: Stem van de vrijwilliger

Column Stem in de Stad: Stem van de vrijwilliger

Gosse Bouma

HAARLEM – Begin dit jaar werd ik, Gosse Bouma, bestuurslid bij Stem in de Stad en in augustus voorzitter van het bestuur van deze mooie organisatie. Als vrijwilliger dus. En zoals vele vrijwilligers overkomt, zeg je in de eerste plaats ‘ja’ omdat je gevraagd wordt. Natuurlijk vraag je je dan af of je van waarde kunt zijn en hoe dan. Daarbij geldt, de ene vrijwilliger is de andere niet. Er zijn zoveel mogelijkheden om als vrijwilliger actief te zijn. Maar het geeft zoveel voldoening, meer dan je je vooraf realiseert.

 

Elk jaar wordt in Nederland de vrijwilliger in het zonnetje of de schijnwerper gezet. Op 7 december is de landelijke ‘Dag van de Vrijwilliger’. Stem in de Stad is, zoals zo veel organisaties in ons land, gebouwd door en op de inzet van vrijwilligers. Onderzoek wijst uit dat 4 op de 10 inwoners van dit land vrijwilligerswerk verricht. Mij bekruipt wel eens het gevoel, dat we ons dat in Nederland nauwelijks beseffen. Hoeveel er wel niet gebeurt door vrijwilligers waardoor dit land, of onze samenleving blijft draaien. Jazeker, als alle vrijwilligers een dag hun ‘werk’ neerleggen, komt het land tot stilstand!

 

Waardering en respect

Misschien sta je hier zelf ook niet genoeg bij stil en geef je vrijwilligerswerk niet altijd de waardering en het respect dat het verdient. Als je weer eens te snel voorbijloopt – ook figuurlijk – aan evenementen op straat of aan een vraag om hulp die je op dat moment minder past. Vrijwilligerswerk is zo vaak niet zichtbaar voor de buitenwereld. Wat zou het indrukwekkend zijn als je alleen al in een stad als Haarlem filmopnamen zou maken van vrijwilligers die in tehuizen, opvangcentra, musea, kerken en voor allerlei goede doelen actief zijn. En die film dan op een paar grote schermen in de stad, in flitsen en begeleid van passende muziek, direct nadat de Bavo het nieuwe uur inluidt zou vertonen. Nou ja, in elk geval zou deze tijd van Advent en Kerst zich er goed voor lenen. Nu we dezer dagen toch wat gevoeliger zijn voor ‘omzien naar’ en ‘inzetten voor’.

 

Onder druk

Vaak hoor je dat het vrijwilligerswerk onder druk staat: nieuwe vrijwilligers melden zich minder, men blijft korter aan de organisatie verbonden, er zijn teveel of lastige regels waar men of de betreffende organisatie aan moet voldoen, mensen hebben het te druk, ook door mantelzorg naast hun normale werk, etc. Genoeg aanleiding en reden voor een nieuw kabinet om hier serieus aandacht aan te geven. Maar laten we vooral ook niet vergeten dat we elkaar kunnen inspireren en aanmoedigen om gewoon de stap te zetten. Doe het, vraag een ander en laat iemand zichzelf verrassen door het goede gevoel zoals dat met weinig andere activiteiten of hobby’s het geval is. Bij Stem in de Stad blijven we dat zeker doen, misschien wel wat minder bescheiden dan voorheen. Welkom dus, aan de Nieuwe Groenmarkt!

bron: https://www.rodi.nl/haarlem/nieuws/370735/column-stem-in-de-stad-stem-van-de-vrijwilliger

0
    0
    Winkelmand
    Jouw mandje is leegTerug naar winkel