Alles begint met een thuis: oproep om alle daklozen urgentie te geven

Oproep aan Tweede Kamer: open de deur voor alle dakloze mensen
Wie geen thuis heeft, zou met urgentie recht op een woning moeten krijgen. Daarom heeft Stem in de Stad het manifest ‘Open de deur! voor ALLE dakloze mensen’ ondertekend. Het manifest is dinsdag 13 mei overhandigd aan leden van de Tweede Kamer.
Samen met ruim 60 maatschappelijke organisaties doen we een oproep om alle daklozen het wettelijk recht op een urgentieverklaring te geven. Hierdoor zouden zij daadwerkelijk uitzicht op een woning krijgen. Nu vallen veel dakloze mensen nog buiten de boot.
Nieuwe wet biedt kans
Nederland heeft beloofd om dakloosheid in 2030 uit te bannen, maar het aantal mensen zonder thuis groeit nog steeds. De nieuwe Wet Versterking Regie Volkshuisvesting biedt een historische kans om die belofte waar te maken. Maar in de huidige vorm erkent de wet slechts een fractie van de dakloze mensen als urgent, namelijk alleen degenen die recht hebben op maatschappelijke opvang.
Iedereen moet meetellen
Wie alleen een woonprobleem heeft, wordt als zelfredzaam bestempeld en komt niet in aanmerking. Mensen (ook gezinnen met kinderen) die in auto’s slapen, op banken bij vrienden blijven of noodgedwongen anti-kraak wonen, tellen niet mee volgens de wet. Zij hebben geen recht op urgentie en krijgen pas hulp als hun situatie zo verslechtert dat ze niet meer zelfstandig kunnen functioneren.
Om dat te veranderen, is het noodzakelijk dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel van minister Mona Keijzer wijzigt. Het manifest dat dinsdag 13 mei is aangeboden, is een initiatief van Dakloosheid Voorbij! en heeft de steun van meer dan 60 organisaties, waaronder Stem in de Stad, de Woonbond, diverse woningcorporaties, Defence for Children, Valente, Cordaid, het Vergeten Kind, meerdere onderzoekers, maatschappelijke en religieuze organisaties.
Teken ook
Het manifest is aangeboden door een delegatie van ondertekenaars, samen met mensen met ervaring met dakloosheid. Bij de ingang van het Kamergebouw werd een symbolische deur neergezet, waar dakloze mensen onder het motto “Open de deur” hun verhaal deelden en zo de gelijknamige campagne startten. Onderdeel van die campagne is een petitie die door iedereen getekend kan worden.