Stem in de Stad

Mensenhandel onder de loep

Mensenhandel onder de loep

In Nederland worden naar schatting 5.000 tot 7.500 mensen per jaar slachtoffer van mensenhandel. Dat is ontzettend veel. Het is belangrijk hiervan te weten en hoe te handelen, dus onlangs volgden zo’n 15 medewerkers en vrijwilligers van Stem in de Stad een cursus van Rode Kruis/Fairwork. 

De focus lag op het herkennen van signalen en het zo goed mogelijk opvolgen van signalen. Ook het (preventief) bespreken van de rechten en risico’s rondom werk met ongedocumenteerde migranten kwam aan bod. 

Voorafgaand aan de training moesten alle deelnemers een e-module maken, waarin basiskennis over mensenhandel werd behandeld. Hierdoor kon iedereen met hetzelfde kennisniveau starten aan de training 

Onder de slachtoffers van mensenhandel in ons land vallen Nederlandse slachtoffers, minderjarigen en buitenlandse slachtoffers. 

In 2020 zijn er 1.013 geregistreerde slachtoffers, waarvan 814 buitenlandse slachtoffers (80%). Helaas blijft het lastig om ‘harde’ cijfers te geven over de omvang van mensenhandel in Nederland. Het Rode Kruis en FairWork hebben in samenwerking met CoMensha een toolkit ontwikkeld, die je kunt gebruiken om mogelijke gevallen van mensenhandel te herkennen. 

Meer weten? De toolkit is ook online beschikbaar via: Toolkit mensenhandel/uitbuiting onder ongedocumenteerden – CoMensha – Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel 

Cees Riedijk vrijwilliger Aanloopcentrum
0
    0
    Winkelmand
    Jouw mandje is leegTerug naar winkel