Jurjen Beumer lezing 2023

Recht uit het hart. Van woede naar hoop

Recht uit het hart. Van woede naar hoop’ 

Rikko Voorberg houdt op 4 oktober 2023 om 20.00 in de Waalse Kerk in Haarlem de Jurjen Beumerlezing

– Koop je tickets onderaan deze pagina –

“Wie ben jij eigenlijk?”, werd hem gevraagd toen hij vluchtelingen onderweg in Europa ontmoette zonder dat hij kleding, voedsel of water kwam brengen. ‘Theoloog in het wild’ Rikko Voorberg ontdekte middenin situaties die gestempeld zijn door politiek, economisch of sociaal onrecht hoe belangrijk persoonlijke aandacht voor een ander is. 
 
Wat is de overeenkomst tussen mensen die de A12 blokkeren, mensen die uit protest tentjes neerzetten in Ter Apel en mensen die naar Lesbos vertrekken om vluchtelingen te helpen met elkaar? Frustratie over onrecht, zegt Rikko Voorberg. Frustratie en woede over onrecht zijn misschien wel de grootste drijfveren van activisme en protest. 
 
Toch is er nog een andere overeenkomst: op de A12, in Ter Apel én op Lesbos zijn mensen aan het spelen, muziek aan het maken en soms ook aan het bidden. De ernst gaat er dan een beetje af en een hoopvolle toekomst wordt ineens even voelbaar en zichtbaar gemaakt. Zoals Rikko Voorberg het zou noemen: mensen leven al uit wat eigenlijk nog niet kan. 
 
Rikko Voorberg neemt het Haarlemse publiek in zijn lezing mee op die weg, van woede naar hoop. Hij vertelt hoe zijn woede hem bij lichte feestjes op donkere plekken bracht. Hij daagt het publiek met woord, kunst en ritueel uit de eigen woede te vinden en te zoeken hoe die constructief kan worden. De lezing wordt omlijst door muziek en prachtige poëzie.
 
De Jurjen Beumerlezing is een initiatief van Stem in de Stad, Stadsklooster Haarlem en de Antonius Gemeenschap.

Muziek- Nani Noam Vazana

Haar stem alleen al is betoverend – puur en eenvoudig, krachtig en precies. Haar tijdloze melodieën zijn doordrongen van de tradities en de emotionele reis van de migrantenbevolking. – Manchester Jazz Festival UK

Nani Noam Vazana, een Joods-Marokkaanse zangeres, componiste, pianiste en trombonist. Ze is een frisse wind door het de wereld van de jazz- en wereldmuziek. haar, tijdloze composities verbinden de oude Ladino-cultuur met ons moderne leven en zijn een unieke mix van Midden-Oosterse muziek, Noord-Afrikaanse beats & Nani’s zelf gecomponeerde Ethnic-Jazz-liedjes.

De interreligieuze gebedsoproep

Samen met de Islamitische zanger Hicham Alaari en zangeres Alice Hoolsema (Mooizaam) brengt Nani de ‘interreligieuze gebedsoproep’ ten gehore, een compositie waarin gezongen gebeden uit christendom, jodendom en islam samenvloeien tot een magisch, harmonisch geheel.

Praktische informatie

Locatie: Waalse Kerk Haarlem, Begijnhof 28, 2011 HE Haarlem
Datum: woensdag 4 oktober 2023
Programma:
19.30 inloop
20.00 lezing
21.30 ontmoeting

0
    0
    Winkelmand
    Jouw mandje is leegTerug naar winkel