Stem in de Stad

Persberichten

Oprichting noodfonds door kerken voor het verstrekken van maaltijden

Stem in de Stad en Het Open Huis starten pastorale ‘Luisterlijn’ voor Haarlemmers in nood

Haarlem, 19 maart 2020 – Het Haarlemse oecumenisch diaconaal centrum Stem in de Stad en Het Open Huis starten op 20 maart een Luisterlijn voor Haarlemmers die een ‘luisterend oor’ nodig hebben. Medewerkers en vrijwilligers van Stem in Stad en Het Open Huis die altijd al een luisterend oor bieden aan kwetsbare Haarlemmers, doen dit nu via de Luisterlijn. Zij kunnen mensen eventueel ook doorverwijzen naar andere hulplijnen, waar verdere actie ondernomen kan worden. De pastorale Luisterlijn is vanaf vrijdag 20 maart dagelijks tussen 13.00 en 20.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 023 – 3036 700. Daarnaast heeft Stem in Stad met vele kerken in Haarlem een noodfonds opgericht waar medeburgers donaties kunnen doen om Haarlemmers in nood te helpen.

Door de gevolgen en maatregelen betreffende het Coronavirus kunnen andere noden of oplossingen ontstaan. ‘Wij zijn in beweging en partijen zoeken elkaar ook op. Zo zijn de Luisterlijn en het Noodfonds ontstaan’, aldus Petra de Vries, waarnemend directeur van Stem in de Stad.

Stem in de Stad ondervindt al de gevolgen van het Coronavirus. De eetvoorziening voor dak- en thuislozen, die normaliter plaatsvindt in de thuisbasis van Stem in de Stad op de Groenmarkt, wordt nu buiten uitgereikt. Waarnemend directeur Petra de Vries vreest echter dat meer Haarlemmers aanspraak willen maken op deze voedselvoorziening. ‘Hulpbehoevenden zonder sociaal netwerk en met een kleine beurs raken in de knel door de maatregelen, wij willen hen graag helpen. Dankzij onze 25-jarige ervaring heeft Stem in de Stad de expertise en mensen in huis om maaltijden te verstrekken en waar nodig rond te brengen’, aldus de Vries.

‘Mensen die vanwege verschillende problemen aan de rand van de samenleving zijn beland of een klein sociaal netwerk hebben, zijn op dit moment nog meer op zichzelf aangewezen. Via de Luisterlijn proberen we hen toch een luisterend oor te bieden’, aldus Berend Gunnink, coördinator bij Het Open Huis.

Noodfonds voor iedere Haarlemmer

Een donatie voor het verstrekken van maaltijden, de luisterlijn en alle nieuwe vormen van nood aan kwetsbare Haarlemmers kan gemakkelijk worden gedaan via de nieuwe website van Stem in de Stad www.stemindestad.nl. Giften kunnen ook worden overgemaakt via bankrekeningnummer: NL 34 TRIO 0254656242 onder vermelding van ‘Noodfonds’.

Luisterlijn

De pastorale Luisterlijn is opgezet door Stem in de Stad, Het Open Huis, het Stadsklooster, Antonius Gemeenschap, de Gidskerken (geloven in de stad kerken), de Grote of Sint Bavo kerk (PGH kerk), de Doopsgezinde kerk, de Groenmarktkerk en de diaconie van de PKN. De Luisterlijn is vanaf vrijdag 20 maart dagelijks te bereiken tussen 13.00 uur en 20.00 uur via telefoonnummer 023 – 3036 700.

Stichting Stem in de Stad

Het oecumenisch diaconaal centrum Stichting Stem in de Stad zet zich al 25 jaar in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Medewerkers (15) en vrijwilligers (meer dan 230) voeren wekelijks een groot aantal projecten uit, variërend van schuldhulpverlening, begeleiding van mensen in psychische nood en hulp voor verslaafden en asielzoekers op hun tocht naar hun nieuwe bestaan en zetten zij zich in voor mensen zonder officiële documenten. Stem in de Stad streeft naar een goed leven voor ieder mens. Jaarlijks vinden zo’n 1.000 unieke ‘bezoekers’ de weg naar Stem in de Stad, gezamenlijk goed voor zo’n 55.000 bezoeken per jaar. Voor meer informatie zie www.stemindestad.nl

Het Open Huis

Het Open Huis, onderdeel van St. Ontmoeting, is actief in Schalkwijk. Met een inloophuis, kringloopwinkel (met Woord en Daad) en verschillende wijkactiviteiten biedt Het Open Huis een ‘thuis’ voor Schalkwijkers. Met een klein team van professionals en meer dan 150 vrijwilligers worden ontmoetingsactiviteiten en zorgactiviteiten aangeboden. Van een open huiskamer tot voedseluitdeling, van maaltijden tot community building en van de kringloopwinkel met koffiebar in Centrum Schalkwijk tot huiswerkbegeleiding. Ook is Het Open Huis een laagdrempelige, multiculturele kerk. Zie www.hetopenhuishaarlem.nl

0
    0
    Winkelmand
    Jouw mandje is leegTerug naar winkel