Stem in de Stad

Stoft u met ons mee?

Stoft u met ons mee?

29 februari 2024

Het Haarlems Nieuwsblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze week is het woord aan Joost van den Bogert.

 

‘Gedenk dat je stof bent en tot stof weerkeert.’ Met die oude Bijbelse tekst tekent een katholieke priester op Aswoensdag een kruisje van as op je voorhoofd. Zo begint direct na carnaval de vastentijd, de 40 weekdagen lange periode tot aan Pasen. Gedenk dat je stof bent, dat klinkt een beetje zwaar, maar ik wil er toch een lans voor breken, juist in deze tijd. Het gaat hier over méér dan ‘memento mori’, gedenk dat je zult sterven.

Zeker, iedereen sterft een keer, de dood is de grote gelijkmaker, zegt een spreekwoord. Op een sterfbed gaat het zelden over iemands spullen, geld of een CV. Toch is het in onze levens erg vaak zo dat we elkaar wél beoordelen vanwege spullen, geld of CV. “Hoe gaat het?” “Ja, druk, ik ben begonnen met een nieuwe klus…” “We hebben een nieuwe auto!” “Moet je horen waar ik op vakantie ben geweest.”

Zwart gat

“Ieder mens is gemaakt van hetzelfde stof. Dat wil zeggen, ieder mens is gemaakt van sterrenstof,” vertelde sterrenkundige Heino Falcke in een interview. Falcke werd wereldberoemd met de bekende foto van een zwart gat. Dat ieder mens van hetzelfde stof gemaakt is, wil volgens hem ook zeggen dat we zo naar elkaar mogen kijken. Wij zijn allemaal prachtige (sterrenstof!), én kwetsbare (as!), tot stof weerkerende mensen. Samen zitten we in hetzelfde schuitje. Falcke zegt: “Het is goed dat we er geregeld aan herinnerd worden dat we ‘gewoon’ zijn. Die gewoonheid maakt dat we ons verbonden kunnen voelen met anderen en met het hele ecosysteem.”

Er zijn veel varianten op vasten, die je vandaag vooral buiten de kerk vindt. Van ‘intermittent fasting’ weet de lezer met een sportschoolabonnement alles, en denk ook eens aan ‘stoptober’ of ‘dry january’. Toch willen de spirituele bronnen méér dan dat je in het vasten jezelf iets ontzegt. Vasten doe je niet voor jezelf. De bedoeling is om je opnieuw toe te wijden aan iets als de zin en betekenis van het leven. Denk bijvoorbeeld aan de Ramadan, waarin mensen samenkomen om het leven te vieren en extra te zorgen voor elkaar.

Opdracht

Of zoals de bijbelse profeet Jesaja als goddelijke opdracht schrijft: “Dit is het soort vasten dat Ik wil: verbreek de ketenen van onrechtvaardigheid, verban uitbuiting van je werkvloeren, bevrijd onderdrukten, scheld schulden kwijt. Deel je voedsel met wie honger heeft, nodig dakloze arme mensen bij je uit en wees beschikbaar voor de mensen om je heen”. Die opdracht proberen we bij Stem in de Stad dagelijks af te stoffen. Stoft u met ons mee?

Bron:  Column Stem in de Stad: Stoft u met ons mee?

 

0
    0
    Winkelmand
    Jouw mandje is leegTerug naar winkel